AMPA

 INGRID DANCKAERTS

L’ APA O L’AMPA?

 

20 anys de treball associatiu per una escola innovadora i connectada amb el poble.



Recentment va sortir una llei que ens va obligar a revisar els estatuts de l’associació de pares i mares d’alumnes de l’escola de Boadella. Per aquest motiu hem buscat els estatuts (escrits amb màquina d’escriure) i els hem passat a l’ordinador per fer-los un repàs. Quina sorpresa de veure els noms dels pares dels alumnes d’aquella època! Tots i totes eren ( i són) persones que encara volten pel poble i que sempre estan presents quan l’escola fa algun acte. Fa 20 anys alguns pares i mares de l’escola de Boadella es van reunir per fundar l’Associació de Pares d’Alumnes de l’escola de Boadella: l’APA. Els estatuts ens expliquen de manera oficial per quina raó es va crear l’APA, però en tot cas  volíem també saber “el perquè” de la constitució d'aquesta entitat per part d'alguns fundadors i la mestra Núria, que també hi era en aquella època...



Algunes de les primeres mares que van formar part de la primera APA fent cagar el tió a l'escola. Hi podem veure la Cristina, Susana, Rosalía, Montse, Lola, Núria i l'Antònia.



Resulta que en el seu moment es va considerar que una escola necessitava també una APA, un espai pels pares però també una eina pràctica a l'hora d'organitzar activitats extra-escolars o per comprar llibres escolars de manera col·lectiva. Amb l'ajut del mestre principal d'aquell moment es van redactar els estatuts i fundar l'associació. Durant aquests 20 anys els pares no han tocat els estatuts: les persones han canviat, els activitats s'han anat adaptant al seu temps i segurament la societat i la manera d'educar han canviat moltissim. Llavors potser hem d'aprofitar el fet que hem d'adaptar els estatuts per introduir uns canvis respecte el llenguatge de gènere: Associació de Pares o Associació de Pares i Mares? 
Durant molts anys ens hem acostumat a utilitzar la forma masculina en la majoria dels casos, d'aquesta manera fent referència a homes i dones. El model de societat que volem promoure és una societat equitativa on dones i homes comparteixen responsabilitats i tasques i on els nens i les nenes tenen les mateixes oportunitats per a desenvolupar-se com a persones. Potser una petita cosa com canviar APA en AMPA pot ajudar a conscienciar a tots i totes de la importància de valorar la contribució de pares i mares en l'educació dels fills i filles. Per molts anys AMPA de Boadella!!

Resulta que en el seu moment es va considerar que una escola necessitava també una APA, un espai per als pares però també una eina pràctica a l'hora d'organitzar activitats extraescolars o per comprar llibres escolars de manera col·lectiva. Amb l'ajut del mestre principal d'aquell moment es van redactar els estatuts i fundar l'associació. Durant aquests 20 anys els pares no han tocat els estatuts: les persones han canviat, les activitats s'han anat adaptant al seu temps i segurament la societat i la manera d'educar han canviat moltíssim. Potser hem d'aprofitar el fet que hem d'adaptar els estatuts per introduir uns canvis respecte al llenguatge de gènere: Associació de Pares o Associació de Pares i Mares? Durant molts anys ens hem acostumat a utilitzar la forma masculina en la majoria dels casos, d'aquesta manera fent referència a homes i dones. El model de societat que volem promoure és una societat equitativa on dones i homes comparteixen responsabilitats i tasques i on els nens i les nenes tenen les mateixes oportunitats per desenvolupar-se com a persones. Potser una petita cosa com canviar APA en AMPA pot ajudar a conscienciar a tots i totes de la importància de valorar la contribució de pares i mares en l'educació dels fills i filles. Per molts anys, AMPA de Boadella!



 
Pares i mares disfrutant de la festa de final de curs d'aquest juny
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada