NATURA


DAVID SERRA

LA MUGADA DE 1987


Tant a Boadella com a les Escaules i en general per tot l´Alt Empordà, les avingudes del riu la Muga són conegudes amb el sobrenom de “mugades”.
De mugades n´hi ha hagut sempre, des de que existeix el riu. Normalment es produeixen durant la tardor i la primavera, que en el nostre clima mediterrani es corresponen amb les èpoques de l´any de major pluviositat. Això no vol dir que durant l´hivern no es produeixen també inundacions o també durant l´estiu, però aquestes són més infreqüents.
D´ençà que es construí l´embassament de Boadella, que fou inaugurat l´any 1969, s´ha evitat el mal que produïen les mugades, cada any n’ha minvat la freqüència i també la intensitat. Ara les mugades només es produeixen quan l´embassament ha d´obrir alguna comporta perquè està ple a vessar o quan plou molt i creixen els còrrecs que hi ha abans d´arribar a Boadella o a Les Escaules.
Les mugades foren les causants de l´emplaçament actual del poble de Les Escaules. On es troba actualment fou construït vers els segles XII-XIII en un lloc on ja hi havia algunes masies escampades. L´antic poble es trobava al costat del salt de la Caula, on hi havia l´església romànica de Sant Martí, amb el cementiri i la sagrera. Quan hi havia una riuada la gent del poble es refugiava a les coves de pedra tosca de la zona. Finalment, cansats d´haver de reparar el poble cada vegada que el riu creixia, decidiren construir-lo en un lloc més elevat, que és on es troba actualment.
Aquestes sorpreses de la Muga ara són evitades gràcies a l´embassament, però això no descarta que, com va passar l´any 1987 o com podria tornar a passar, no es produeixi una mugada de gran magnitud.
La nit del dia 3 de desembre de 1987, va ploure a bots i barrals per la zona de les Salines i el Bassegoda. A Tapis expliquen que no havien vist mai ploure d´aquella manera -"semblava que tiraven galledes d´aigua a sobre del teulat” explica una veïna i el mateix diuen per Maçanet de Cabrenys o Albanyà-. La precipitació més forta es concentrà a la zona de les Salines on hi ha el riu Arnera que condueix les aigües a l´embassament i la zona del Bassegoda on hi ha la Muga que també conflueix a l´embassament. Aquests dos rius i altres rierols varen portar gran quantitat d´aigua; tenint en compte que no hi havia medidors per saber els litres que varen caure, es creu que fou una precipitació de més de 300 litres en poques hores. Els rius baixaren plens perquè no feia gaire que havia plogut i tot va fer feix. El curiós del cas es que a la zona de l´embassament i més avall, cap a la plana, aquella nit no hi va ploure gaire. La pluja va afectar la zona més de muntanya de la comarca i l´embassament va fer d´embut per recollir tota l´aigua.
A les 7 del matí, quan l´embassament ja estava a dalt de tot i es veia com el nivell pujava amb rapidesa, es va decidir obrir la primera comporta. Cap a les 8 del matí, tot i obrir la comporta es va comprovar que  el nivell encara pujava i es decidí obrir la segona comporta, i això ja comportava perjudicis aigües avall. Finalment, cap a les 9 o 10 del matí s'obrí la tercera comporta, i aquí vingué la tragèdia.
La sorpresa fou molt gran tant per al personal de la presa com per als enginyers de Barcelona: Tot i tenir les tres comportes obertes encara entrava més aigua de la que sortia i això va durar fins cap al migdia, indicant el gran aiguat que s´havia produït aigües amunt del pantà. Amb les tres comportes obertes sortia un cabal d´aigua de 800 m3/s. i s´ha de tenir en compte que a l´embassament hi entrava una quantitat d´aigua superior, per tenir una idea de la magnitud de la riuada.



L'aigua en sortir de les comportes totalment obertes

A Boadella, quan les comportes de l´embassament estaven totes obertes, es visqueren moments de pànic doncs la població no havia estat gaire informada. Tothom observava com les aigües del riu no paraven de pujar, els ponts es cobrien i l´aigua arribà al Passeig del Portal i al Passeig del Ginebre, a l´escala de Can Moliner, com ho feia en les grans riuades d´abans de l´embassament, va entrar a  la botiga de can Niel i gairebé a la casa de Can Matildo. L´aigua va entrar al parc infantil del clot de les Ànimes.



El pont de davant del Portal totalment cobert per l'aigua

Per sort, cap a la tarda el nivell del riu va anar baixant, però encara cobria els ponts. A Boadella podien sortir per la carretera de la Salut per anar a Figueres, però a Les Escaules no hi va haver sortida durant uns dies, al cobrir tant el pont del Molí de Baix com el del Molí Nou; en cas d´emergència s´hauria de passar per la pista forestal o antic camí de Les Escaules a Llers, però en força mal estat. Alguns veïns de Boadella i Les Escaules no varen poder anar a treballar, d´altres no varen poder arribar al poble, la mestra de l´escola de Boadella es va haver de quedar dos dies al mas Bió perquè no podia passar per Les Escaules ni tornar cap a Boadella. En definitiva, molts problemes per tots els veïns dels dos pobles i en general per la majoria de veïns de la comarca; per exemple, Figueres va estar uns dies sense aigua corrent fins que no es va reparar la canonada malmesa per la riuada.
 


A la dreta veiem el dipòsit de l'aigua quasi cobert


Tothom va estar pendent del riu durant més d´una setmana, ningú pensava a preparar-se per al  Nadal que ja s´apropava, va trasbalsar la vida tranquil•la dels dos pobles del municipi i també va canviar-nos un xic el paisatge de la Muga. Recordo que ens atipàvem de jugar en molts llocs propers al riu, com el camp de futbol que teníem als horts del cementiri de Boadella, i l'aigua ens ho va destrossar tot, produint uns grans esvorancs en el nostre camp; el riu s´emportà molts arbres, mates de vims, parets dels horts, deixant grans sorrals en llocs on no n´hi havia, les pedres ben blanques,... el riu havia canviat, no era el mateix després de la riuada.
Entre els més afectats es compten el restaurant el Molí de Pont de Molins, que va haver de refer les seves instal•lacions, i l´empresa de vivers de Pont de Molins. En aquella època les centrals hidroelèctriques ja estaven en desús. Tot i que els danys a Boadella i Les Escaules no foren molt considerables, l´Ajuntament, junt amb altres ajuntaments afectats, va presentar una queixa a la Generalitat per la gestió en l´obertura incontrolada de les comportes de l´embassament. Després d´un judici les persones més afectades varen rebre les corresponents indemnitzacions.
Els ajuntaments varen demanar més control i que això no es tornés a produir.
Es podria haver evitat?
Potser sí, però amb matisos. No hi havia coneixement de la gran avinguda que s´apropava. Si s’haguessin obert les comportes abans, potser s´hauria evitat la catàstrofe, si no s’haguessin obert totes les comportes potser el mur de la presa també hauria resistit i s´hauria anat desembassant més lentament.
 



Els horts i el camí de sota el C/ Nou coberts per l'aigua


L´error va ser obrir les comportes de cop i no tenir en compte el nivell que aconseguiria el riu aigües avall produint danys a conreus i negocis.
D´ençà d´aquell incident les coses han canviat molt. Ara es controla via satèl•lit la pluja que cau a les capçaleres dels rius que conflueixen al pantà, també es controla el nivell del pantà amb ordinadors des de Barcelona i hi ha millor coordinació entre el personal de l´embassament i els tècnics de Barcelona. També els plans d´emergència són més eficaços en cas d´avinguda de la Muga per obertures de comportes. També és important que en els darrers anys s´han construït ponts més elevats que els que hi havia l´any 1987, que fa que encara que s´obrin dues comportes de l´embassament aquests ponts no cobreixen i per tant no s´han de tallar carreteres.
Per tot això és molt improbable que uns fets com els d´aquell 2 de desembre de 1987 es tornin a repetir.
D´aquella riuada el veí de Boadella Ramon Mercader de Can Tinoi del carrer Nou va fer-ne un reportatge fotogràfic que fou utilitzat per alguns diaris de la comarca. Aquestes fotos han estat exposades en algunes exposicions organitzades per l´escola de Boadella.
La premsa comarcal va fer un ampli ressò dels fets ocorreguts i també varen quedar plasmats en l´acta de la reunió de l´Ajuntament de Boadella celebrada el dia 12 de desembre de 1987.
Així doncs, la mugada de 1987 no va deixar ningú indiferent, i encara es recorda pels veïns que la visqueren. Per sort, des d´aleshores no s´ha produït un fet semblant i ara el perill seria menor, almenys pel que fa als ponts tallats, doncs la construcció dels nous ponts més alts, tant a Boadella com a Les Escaules, fa que sigui gairebé impossible que aquests quedin coberts amb l´obertura de les comportes.
 
 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada